9 tips om je zonne-energiesysteem efficiënter te maken

Als je helemaal into de zonne-energie bent, wil je er natuurlijk ook het beste uithalen! Je laat immers niet zomaar die fantastische dakpannen bedekken met glasplaten. Daarom vind je hieronder 9 tips om je zonne-energie te upgraden en meer energie te produceren met je panelen! 

Kies de juiste panelen

Om maximaal te profiteren van je zonne-energiesysteem, is het belangrijk dat je de juiste panelen laat plaatsen. Logisch, toch? Kijk daarbij niet alleen naar de uiterlijke verschijning, maar verdiep je er ook in. Of laat je adviseren door een professional. Welke panelen nu voor jou de juiste zijn, is afhankelijk van twee belangrijke vraagstukken:

  • Hoeveel energie verbruik ik jaarlijks?
  • Hoeveel ruimte heb ik op het dak?

Belangrijk: het principe “hoe hoger de capaciteit, hoe beter een paneel” gaat namelijk niet altijd op! Meer informatie over het selecteren van de beste zonnepanelen vind je hier.

Plaats de panelen op de juiste plek

Natuurlijk kan je kijken wat het mooiste staat, maar belangrijker is dat de panelen gericht zijn op het zuiden. En dat er geen obstakels zijn die de panelen in de schaduw kunnen zetten, zoals bomen en schoorstenen. Zorg er verder voor dat panelen niet te dicht bij de rand liggen. Bij storm kan dat problemen opleveren! En nu we toch lekker bezig zijn: skip een dakkapel. De belastbaarheid van een daker is lager, waardoor zonnepanelen al snel “te zwaar” zijn. Anderzijds vangt een dakkapel meer wind. Bij extreme weersomstandigheden kan hierdoor de wind sneller onder de panelen komen, waardoor deze eventueel los komen te liggen of de dakconstructie schade oploopt. 

Houd je panelen schoon! 

Weg met zand, stuifmeel, bladeren en vogelpoep! Het is belangrijk om je panelen schoon te houden. En het achterliggende principe is simpel. Als zonnepanelen vuil zijn, vangen ze minder zonlicht op door de “schaduw”. Dit levert een lagere opbrengst op. 

Tips voor het onderhouden en reinigen van je zonne-panelen vind je hier. 

Zorg voor een goede installatie

Ondanks dat de investering in zonnepanelen al genoeg geld heeft gekost: laat je zonnepanelen plaatsen door gecertificeerde installateurs. Wanneer connectoren of kabels onjuist worden aangesloten, ligt brand op de loer. En dat wil je niet. In geval van brand haal jij sowieso niet het maximale uit je zonne-energiesysteem. 

Laad je elektrische auto op met de zonnepanelen

De zonne-energie die je opwekt, kun je ook prima gebruiken voor je elektrische auto. Sterker nog, het is hartstikke slim en groen! Dankzij een laadpaal kun je de elektrische auto zelfs voor 100% opladen met zonne-energie. Mocht je niet over voldoende zonne-energie beschikken, kun je ook stroom van het net gebruiken. Hoe dan ook: met een laadpaal benut je de energie die je anders aan het net zou hebben teruggeleverd. En dat gaat in de nabije toekomst extra voordelig zijn. Vooral nu per januari 2025 de salderingsregeling afgebouwd gaat worden. 

Wil je meer weten over het opladen van je elektrische auto met zelf opgewekte zonne-energie? Lees dan dit artikel! 

Maak gebruik van “slimme” apparaten

En daarmee bedoel ik van die apparaten die in staat zijn om zichzelf aan en uit te zetten op basis van dagelijkse routine. En dan bedoel ik, helemaal uit. Laptops die ‘s nachts aan de lader liggen, verbruiken nog steeds stroom. Ook als je ze niet meer gebruikt en je laptop weer helemaal opgeladen is. Datzelfde geldt trouwens ook voor televisies in de standby-modus. Het is beter om de televisie helemaal uit te schakelen. 

Verminder het gebruik van grote apparaten tijdens piekuren

Wasmachines, drogers en vaatwassers. Ze verbruiken allemaal hartstikke veel energie. Ook al ontploft de wasmand of zit de vaatwasser vol: wacht heel even. Als je deze apparaten gebruikt tijdens piekuren, kan dit leiden tot hogere energierekeningen. Het is daarom beter om deze apparaten buiten de piekuren te gebruiken. Het is nog beter om ze helemaal niet te gebruiken als je zonne-energiesysteem niet genoeg energie kan leveren. 

Overweeg een upgrade van je zonnepanelen en omvormer

Als je zonnepanelen en omvormer ouder zijn, kan het een idee zijn om te upgraden naar efficiëntere modellen. Over het algemeen zijn nieuwere zonnepanelen nou eenmaal beter. Er kan meer energie opgewekt worden. Datzelfde geldt voor een nieuwe omvormers die nét een stukje beter. Goed om te weten dat een omvormer gemiddeld 15 tot 20 jaar meegaat, ondanks dat dit in de praktijk nog weleens kan verschillen. Research doen naar de kwaliteit en garantie van omvormers is dus absoluut geen overbodige luxe! 

Liever zelf geen research doen? Ook prima! Bij Energie Opslag Twente staan de experts al voor je klaar. Maak hier direct een afspraak.

Investeer in een thuisbatterij

Het voordeel van panelen is dat je zelf energie opwekt. Makes sense, right? Met een thuisbatterij kun jij deze energie ook nog eens opslaan. Hierdoor kun jij je opgewekte energie managen. Jij bepaalt wanneer je het gebruikt. Daardoor ben je automatisch minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Vooral nu stroomstoringen vaker optreden als gevolg van piekbelasting, is dat een dikke win-win! 

Wil je meer weten over de thuisbatterij? Lees hier verder! 

Conclusie

Met deze 10 tips kun je je zonne-energiesysteem upgraden en meer profiteren van je eigen opgewekte energie. En dat ga je nog eens terugzien op je energierekening ook. Beloofd.

Pin It on Pinterest

Share This