Gezien de vergevorderde plannen om de salderingsregeling af te schaffen, wordt het alleen maar voordeliger om de opgewekte stroom vanuit zonnepanelen rechtstreeks te gaan gebruiken of op te slaan in een thuisbatterij voor later gebruik. Daarom is het, als je in het bezit bent van een elektrische auto, super voordelig om deze in combinatie met je eigen zonnepanelen op te laden. Blijft dit zo als de salderingsregeling wordt afgeschaft?
In dit blog vertellen we je dat, net als hoe je aanzienlijk kunt besparen door de manier van laden aan te passen.
De simpelste methode om gebruik te maken van je eigen opgewekte energie, is door de auto op te laden als de zon schijnt. Met de laders van Wallbox kun je in de bijbehorende app kiezen voor Eco-smart en het gewenste percentage zonne-energie kiezen (van 0 tot 100%).
Als je kiest voor minder dan 100% zonne-energie, zal er aanvullend energie van het elektriciteitsnet worden gehaald. Op dagen met weinig zonnekracht (in de winter of op bewolkte dagen) en
’s avonds als je zonnepanelen minder of niks opbrengen, zal het bij volledig laden op zonne-energie lang duren voor je accu vol is. Daarom blijf je met de meeste laadsystemen elektriciteit van de energieleverancier gebruiken.
Tip: Bij de meeste laders is het mogelijk om tijdsblokken in te stellen, wanneer er wel of geen stroom vanuit het energienet gehaald mag worden door de lader. Werk je met dynamische energietarieven of piek en dal tarieven, dan kun je hiermee het goedkoopste moment voor opladen van je auto bepalen.
Met de huidige salderingsregeling is dat geen probleem, je wekt namelijk zelf stroom op op de zonnige dagen en als het donker of slecht weer is, krijg je de stroom weer terug van je energieleverancier. Pas aan het eind van het jaar wordt berekend hoeveel je hebt opgewekt en je verbruik wordt daartegen weggestreept. Zodra de salderingsregeling verdwijnt wordt thuis opladen veel ongunstiger, omdat je dan de energieprijs gaat betalen die op dat tijdstip berekend wordt.
Verschillende laadmogelijkheden voor de elektrische auto
Er zijn verschillende manieren om de elektrische auto op te laden. Wij zetten de voor en nadelen op een rijtje:
1. Onderweg: Bij tankstations langs de snelweg staan in Nederland bijna overal snelladers van Fastned en Vandebron; waar je je elektrische auto kunt opladen met zonnepanelen. Ook zijn er laadstations van diverse leveranciers op basis van windenergie en biomassa waarvoor je een ‘groen laadpas’ kunt verkrijgen.
Er zijn ook publieke oplaadpunten waar je met de eigen laadpas kunt laden. Op die plekken is vaak onbekend welk type energie er gebruikt wordt (grijze stroom, groene stroom of een mix).
Nadelen:
-
- Het is duurder per kWh (2-4 keer meer) dan thuisladen en daarbovenop komen nog de abonnementskosten van de laadpas.
- Je weet niet altijd welk type energie er gebruikt wordt. Of het rijden dan nog steeds duurzaam is valt niet na te gaan.
2. Thuisladen zonder zonnepanelen: Bij je eigen laadpunt betaal je het standaardtarief van de energieleverancier.
Voordeel: dit is goedkoper dan op publieke punten.
Nadeel: je betaalt nog steeds de energieprijs.
3. Thuisladen met zonnepanelen: Alle kWh die je via de zonnepanelen opwekt zijn gratis te gebruiken zolang je niet meer verbruikt dan je opwekt. Teruglevering aan het net is alleen nog ‘voordelig’ zolang de salderingsregeling van kracht is.
Voordeel: Je gebruikt je eigen opgewekte stroom.
Nadeel: Als je meer gebruikt dan je opwekt, betaal je de op dat tijdstip geldende kWh-prijs van je energieleverancier.
4. Thuisladen met slimme laadpaal: Een slimme laadpaal, oftewel een laadpaal met Dynamische Load Balancing. Met dynamisch load balancing wordt er gekeken naar de stroom die de zonnepanelen leveren en de stroom die uit het energienet komt. Er wordt gekeken hoeveel stroom je op elk moment verbruikt. Wat “overblijft” is voor je auto. Dit om ervoor te zorgen dat je aansluiting nooit overbelast raakt. Zit je auto aan de lader en zet je de wasmachine aan, dan regelt dynamisch load balancing dat je auto op dat moment minder stroom mag vragen, wanneer de apparatuur wordt uitgeschakeld mag de auto weer meer stroom vragen. Deze loadbalancing is tevens te koppelen met je zonnepanelen. Dan wordt er gemeten of er zonnestroom aanwezig is en wordt die gebruikt om op te laden. Hierbij is het mogelijk om aan te geven wanneer de auto weer nodig is. Het systeem weet zelf hoe lang het volledig opladen duurt en kiest zelf het beste moment.
Je kunt tevens instellen wat je wilt als de zon niet schijnt: pak je netstroom op een gunstig moment (tijdens het nachttarief) of stel je het laden uit (bijvoorbeeld omdat de auto die dag niet nodig is).
Voordeel: Uitsluitend met zonnestroom laden is altijd de goedkoopste optie.
Met de extra stroommeter heb je de mogelijkheid om voorrang te geven aan stroom van de eigen zonnepanelen.
5. Thuisladen met bidirectionele mogelijkheden: Kortgezegd komt dit neer op je auto als thuisbatterij gebruiken.
Als de laadpaal energie vanuit de auto-accu kan gebruiken om de apparatuur in huis van elektriciteit te voorzien, op momenten dat er onvoldoende zonnestroom is, heb je alle voordelen die momenteel verkrijgbaar zijn.
Deze palen staan bekend als Vehicle-to-Grid (V2G) laadpalen. In feite maak je met dit systeem een ‘thuisbatterij’ van je elektrische auto. Via de laadpaal is in te stellen hoeveel lading er minimaal in de auto moet achterblijven voor het volgende gebruik. De actieradius komt overigens niet snel in gevaar. Met een gemiddeld gebruik van 8 kWh voor een vierpersoonshuishouden snoep je maar circa 50 kilometer van het rijbereik af. Dit is snel weer bijgeladen zodra de zon opkomt en de auto nog gekoppeld is aan het systeem.
Voordelen:
- Uitsluitend met zonnestroom laden is altijd de goedkoopste optie
- Ook op momenten dat de zon niet schijnt is de eigen energie te gebruiken.
Nadelen:
- Ook de auto moet geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Die ontwikkeling is nog volop in gang, dus niet alle auto’s komen in aanmerking. Je kunt met je laadpaal eventueel alvast ‘voorsorteren’ op latere mogelijkheden wat betreft de auto als je nu een nieuw systeem wilt aanschaffen.
- De auto is niet altijd tot je beschikking om er stroom uit te halen, een thuisbatterij is daarentegen wél altijd aanwezig.
- Deze laadoptie is duurder in aanschaf, al verdient het systeem zichzelf uiteindelijk terug.
Jouw exacte terugverdientijd en daarmee de keuze voor welke laadpaal het meest geschikt is, rekenen we natuurlijk graag voor je uit. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Duurzaamheid
Conclusie: met een elektrische auto én zonnepanelen kan je duidelijk je CO2-uitstoot verminderen en je voetstap een stuk groener maken, maar daarnaast merk je het ook al snel in je eigen portemonnee.
Wie wil dat nu niet?
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen!