Een stroomstoring? Met een thuisbatterij heb je daar nooit meer last van

Het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt, komt het altijd op het verkeerde moment. We hebben het over een stroomstoring! Het gebeurt altijd net wanneer jij op het punt staat om een belangrijke meeting binnen te stappen. Of net lekker in de flow zat om een project af te ronden dat morgen af moet zijn. Maar dan opeens viert je computer alvast weekend.

Ondanks dat we in Nederland gemiddeld “maar” 20.000 keer per jaar een stroomstoring hebben – en geloof ons, dat is niet vaak – kun jij het waarop de stroom plotseling uitviel exact herinneren. Alsof het gisteren was. Dat komt omdat we tegenwoordig heel afhankelijk zijn van elektriciteit. En dat beseffen we op het moment dat we het (tijdelijk) niet hebben. Een gevalletje: “Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.” Zonder elektriciteit kunnen we haast niets meer. 

Daarom is het fijn om goed voorbereid te zijn op een eventuele stroomstoring. Met een UPS bijvoorbeeld. En nee, dan hebben we het niet over die koeriersdienst, maar over zogenaamde Uninterrupted Power Supplies. Eenvoudig gezegd hebben we het dan over elektrische apparaten die ervoor zorgen dat jij tijdens een stroomstoring, nog geen minuut later, alsnog die online meeting in kan met je mobiele hotspot. Of de zelfgemaakte lasagne in de oven kan schuiven. Met een back-up houdt een UPS de apparaten draaiende. Zelfs als de stroomstoring nog niet is opgelost. 

Een thuisbatterij als UPS en musthave 

Een voorbeeld van een UPS is een thuisbatterij: een batterij die letterlijk opgewekte zonne-energie thuis opslaat om eventueel op een later moment te gebruiken. Tijdens een stroomstoring bijvoorbeeld. De opgeslagen energie brengt de omvormer, die wegens veiligheidsredenen wordt uitgeschakeld bij een stroomstoring, weer aan de praat. Precies daardoor kan dat zwarte beeldscherm weer worden ingeruild voor Zoom of Microsoft Teams. 

En dat is nog eens extra handig als jij in de middle of nowhere woont. Of minstens 10 minuten moet rijden naar de dichtstbijzijnde Jumbo of Albert Heijn. De kans is groot dat jij dan helemaal niet aangesloten bent op het overkoepelende stroomnet en dus een thuisbatterij je leven echt kan redden! Datzelfde geldt trouwens ook als je helemaal zelfvoorzienend bent. En dus “leeft” van de zonnepanelen op je dak. Een thuisbatterij is dan een echte musthave. 

Weet hoeveel stroom je nodig hebt

Als jij overweegt een thuisbatterij in te zetten als UPS, is het de vraag: ja, welke? Kiwatt of Solar Edge? Er zijn zoveel soorten, merken en maten! Om een goede keuze te maken, moet jij weten hoeveel stroom jij precies nodig hebt. Als leek of digibeet, weet je dat waarschijnlijk niet (precies). Doe de test of houd de volgende richtlijn aan: wanneer een stroomstoring niet langer dan 12 uur duurt, heeft een gemiddeld huishouden genoeg aan een thuisbatterij die 3 tot 10 kWh stroom levert. Als de stroomstoring langer duurt, hangt het aantal kWh af van de opslagcapaciteit van de thuisbatterij. Eén geruststelling, in Nederland is ruim 99% van de storingen binnen anderhalf uur verholpen! 

Je kunt niet meer zonder

Zoals we aan het begin van de blog ook al hebben genoemd, een stroomstoring komt niet op het goede moment. Anderhalf uur kan dan akelig lang duren. Heb je weleens de plank gedaan in de sportschool? Zegt genoeg, hé. Een minuut lijkt wel een eeuwigheid te duren. Datzelfde geldt voor een stroomstoring, vooral omdat we wereldwijd steeds afhankelijker zijn van stroom. Sterker nog, we kunnen niet meer zonder. Juist niet nu steeds meer huishoudens besluiten om over te gaan op zonnepanelen waardoor overbelasting van het stroomnet vaker optreedt. En de kans op stroomstoringen daarmee ook. 

Daarom kunnen we niet meer zonder thuisbatterij. Vooral niet in de nabije toekomst. Want zeg eens eerlijk: zonder stroom zitten, is toch wel een rampscenario. Eentje die je liever vermijdt.

Dus wil jij stroom altijd binnen handbereik hebben? Investeer in een thuisbatterij!

Pin It on Pinterest

Share This