Een thuisbatterij: binnen drie minuten weet jij alles hierover!

Steeds meer Nederlanders hebben van die leuke, doorzichtige glasplaten op hun dak liggen om energie op te wekken: zonnepanelen! Om optimaal gebruik te maken van de zonnepanelen, is een thuisbatterij onmisbaar. Juist omdat deze term nog relatief nieuw is, leggen wij jou hieronder alles kort maar krachtig uit zodat jij over drie minuten direct jouw buurman, familielid of vriend(in) kunt inlichten over de musthave van 2023!

Wat is een thuisbatterij?

Al die voordelen zijn leuk, maar die zijn pas waardevol wanneer je weet wat een thuisbatterij is. Dus, daar komt ‘ie. Een thuisbatterij is, zoals de naam al verklapt, een batterij die je thuis kunt installeren. Dankzij dit apparaat kun je de energie die je opwekt met zonnepanelen opslaan en gebruiken wanneer nodig. Werk je op een zonnige dag op het kantoor of ben je een dag weg met het gezin? Dan kun jij die energie opslaan en gebruiken op een later moment. Als de elektrische auto snel opgeladen moet worden. Of als de zon toch wat langer wegblijft dan voorspeld. En geef toe, dat is in Nederland nog weleens het geval. 

Wat zijn de voordelen?

Alleen het feit dat energie niet verloren gaat met een thuisbatterij, is al een goede reden om er één aan te schaffen. Maar er is meer. 

Goed voor de portemonnee

Een thuisbatterij is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! In plaats van dat niet-gebruikte energie teruggegeven wordt aan het net, gebruik jij het zelf! Ondanks dat jij nu – dankzij de salderingsregeling – hiervoor een vergoeding krijgt, is dat slechts van korte duur. Vanaf januari 2025 wordt deze vergoeding afgebouwd, waardoor het opslaan van energie veel interessanter en voordeliger wordt! 

Betrouwbaar en flexibel

Een thuisbatterij is net als je beste vriend: betrouwbaar en flexibel. Bij onvoorziene omstandigheden, zoals uitval van het netwerk, staat een thuisbatterij altijd met stroom voor jou klaar. Het is je redder in nood, zelfs als je opeens veel stroom nodig hebt. Een thuisbatterij houdt namelijk altijd rekening met jouw behoeften. We zeiden het toch: een thuisbatterij is net als je beste vriend! En net als je beste vriend, gaat een thuisbatterij lang mee. Zo’n 10 tot 20 jaar. Hoewel dit voor een batterij erg lang is, hopen wij uiteraard dat een vriendschap langer voortduurt. 

De waarde van je woning gaat omhoog

Zelfs als jij van plan bent om te gaan verhuizen, is de aanschaf van een thuisbatterij een slimme investering. Tegenwoordig hebben mensen, juist vanwege de lagere maandlasten, veel meer interesse in duurzame woningen. Kom maar op met die upgrade van het energielabel! 

Wat heb je precies nodig?

Oké, we snappen het. Na bovenstaande argumenten ben jij enthousiast geworden. Jij bent wel geïnteresseerd in zo’n thuisbatterij. Maar goed, daarvoor is het wel handig dat jij weet wat je nodig hebt. Dus hier komt het boodschappenlijstje:

    1. Zonnepanelen. Vanzelfsprekend of niet, die doorzichtige glasplaten heb je nodig om de batterij van stroom te voorzien. Oké, een windmolen mag ook, maar wij verwachten niet dat je die in je achtertuin hebt staan.

    1. Een (hybride) omvormer. Om zonne-energie (gelijkstroom, ook wel aangeduid met AC) om te zetten in bruikbare stroom (DC), heb je een hybride omvormer nodig. Een bijkomend voordeel van een omvormer is dat dit apparaat regelt of de opgewekte energie direct gebruikt moet worden of beter opgeslagen kan worden voor een later moment. 

En dat is het eigenlijk al. Valt mee, hè?

Dus ben jij klaar om pionier te worden op het gebied van duurzame energie? Ontdek vandaag nog hoe een thuisbatterij jouw leven en wereld in alle opzichten kan verbeteren! 

Pin It on Pinterest

Share This