Een thuisbatterij: waarom jij er één zou moeten hebben

Jij bent vast net zo enthousiast over je panelen en zonne-energie als wij! Vooral nu duurzaamheid steeds belangrijker en populairder wordt. Dus wat als jij de rest een stapje voor kunt zijn, en je eigen opgewekte energie nog beter kunt benutten? Heb je daar weleens over nagedacht? 

Of het antwoord nu ‘ja’ of ‘nee’ is, een thuisbatterij gaat je helpen om dit scenario te realiseren. In dit artikel leggen wij uit hoe, waarbij we gelijk een toelichten waarom de thuisbatterij de enige echte gamechanger is in de wereld van duurzame energie. 

Met een thuisbatterij bespaar je

Eigenlijk is het heel simpel. Nu, zonder thuisbatterij, profiteer jij niet maximaal van zelf opgewekte energie. Met een thuisbatterij wel. En dat leggen we uit aan de hand van de volgende voorbeeldsituatie. Stel, het is maandag en het is super mooi weer. Er is geen wolkje aan de lucht te bekennen. Zoals je weet, zijn dat de dagen waarvan je denkt: kom maar door! Niet alleen omdat je dan (eindelijk) die korte broek uit de kast kunt halen, maar ook omdat je zonnepanelen ‘t gewoon hartstikke goed doen op zulke dagen. Maar dan realiseer jij dat maandag jouw kantoordag is en de rest van het gezin ook niet thuis is. Niet voor etenstijd, in ieder geval. Met andere woorden: het stroomverbruik is laag. Nu, anno 2023, is dat nog geen probleem. Sterker nog, je krijgt de eerder geleverde stroom één-op-één terug van de energieleverancier. Oké, je hebt gelijk, behalve als er sprake is van piekbelasting of een stroomstoring. Maar goed, dat vergeten we nu even.

De salderingsregeling verdwijnt

Met de afbouw van de salderingsregeling, wordt bovenstaand verhaal al heel anders. Vanaf 2025 mogen we nog maar 65% salderen. Dus stel dat jij in dat jaar overdag 1 kilowatt teruglevert aan de energieleverancier, krijg jij van deze energie nog maar 65% terug. De overige 35% moet je terugkopen. 

En helaas wordt het verhaal nog dramatischer. Ta ta ta taaaaa. Als jij in 2031 overdag 1 kilowatt aan energie produceert en niet verbruikt of opslaat, moet jij al deze energie voor de volle 100% terugkopen als jij deze nodig hebt. En wel voor de prijs die jouw energieleverancier vraagt. Een prijs die nog eens flink tegen kan vallen ook! Juist daarom is een thuisbatterij één van de beste investeringen die je kunt doen. Vooral als je begrijpt wat ‘ie voor jou kan betekenen. Lees dus vooral lekker verder. 

Je bent altijd verzekerd van energie 

Met een thuisbatterij kun je de zonne-energie opslaan. Vasthouden. Bewaren. Of welke term je er ook graag aan wilt geven. Een batterij stelt je in staat om de energie die je overdag opwekt, te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Zelfs als de zon niet schijnt. Maar daarvoor heb jij wel een omvormer nodig. Een omvormer neemt de rol aan van energiebeheerder. Een omvormer meet het stroomverbruik in je woning, alsook de energie die je zonnepanelen opwekken. Op basis daarvan bepaalt de omvormer wat er moet gebeuren. Is er stroom nodig en hebben de zonnepanelen hun job goed uitgevoerd? Dan voorziet de omvormer je woning direct van de zelf opgewekte energie. Heb je minder nodig? Dan zorgt de omvormer ervoor dat het overschot wordt opgeslagen in de batterij.

We horen je denken: maar wat als de accu leeg is en stroom nodig is? First things first: take a deep breath. Er is geen reden om in paniek te raken. Als er geen stroom meer beschikbaar is, zal de omvormer een beroep doen op het stroomnet. Zodat jij, no matter what, verzekerd bent van energie. Lang leve de 21st century! 

Bonus: ontdek 5 voordelen die jou nog niet eerder zijn verteld

Maar dit is nog niet alles. Een thuisbatterij kent nog meer voordelen! Wist je dat… 

  1. De instellingen van het zonne-energiesysteem aangepast kunnen worden, waardoor jij de accu op een gunstig moment kunt opladen? ‘s Nachts, bijvoorbeeld. Zodra de dagen bijvoorbeeld weer korter worden, kun jij daardoor ‘s ochtends eerst de stroom van de accu gebruiken die je in de nacht tegen een laag tarief hebt ingekocht, in plaats van dat je de energie gebruikt dat je ‘s ochtends tegen een duurder tarief bij de leverancier hebt ingekocht. You got it?
  2. Bij stroomuitval de batterij kan fungeren als extra stopcontact? Zo heb jij altijd een noodstroomvoorziening binnen handbereik. Ideaal!
  3. Een thuisbatterij helpt om spanningspieken in het energienet te voorkomen?
  4. Wil je toch meer energie opslaan? Geen probleem! Uitbreiding is mogelijk. De thuisbatterijen zijn dusdanig ontworpen dat ze gemakkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Ja, hier is echt over nagedacht. 
  5. Een thuisaccu na 10 jaar nog steeds minstens 80% van de kwaliteit levert. Het is dus echt een investering for life. 

Je bent voorbereid op de toekomst

Kort samengevat ben je met een thuisbatterij voorbereid op de toekomst. Je bent minder afhankelijk van het stroomnet en hebt de regie over de eigen energievoorziening. Oh, en daarnaast zijn veranderingen in wetgeving rondom de opslag van energie ook geen issue meer. 

Dus waar wacht je nog op? Overweeg de investering in een thuisbatterij en omvormer. Want straks wil iedereen er één en dan zij ze niet per direct beschikbaar… 

Verdiep je daarom vandaag nog in de thuisbatterij en omvormer. Eén van onderstaande blogposts kunnen je daarbij helpen: 

 

Pin It on Pinterest

Share This