De thuisbatterij: het is de uitvinding van de eeuw. Juist nu het stroomnet steeds vaker overbelast is en we, door hogere gas- en benzineprijzen, massaal overgaan op de inductieplaat en een elektrisch voertuig. Met het oog op duurzaamheid zijn dat hartstikke goede ontwikkelingen!
Toch begint bij de energiebeheerders zo langzamerhand zweet op het voorhoofd te staan. Waar zijn de mensen en het materiaal om het stroomnet te verzwaren? Niet hier in Nederland, in ieder geval. De thuisbatterij is dan een ideale uitkomst. Misschien overweeg je er daaroom ook wel om er één aan te schaffen. Toch twijfel je nog. Want dat prijskaartje, dat is nogal flink. Begrijpelijk dat je het nog niet zeker weet, of je afvraagt hoe dat zit met eventuele subsidies. Daarom hebben wij dat voor jou uitgezocht en hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet.
Thuisbatterij en de wetgeving
Bij Energie Opslag Twente ligt de aanschafprijs van een thuisaccu gemiddeld tussen de 1.750 en 8.000 euro. Ondanks dat dit lager is dan het gemiddelde (dat tussen de 3.000 en 9.000 ligt), is dit nog steeds een flink bedrag. Met de huidige stroomprijzen en salderingsregeling komt de terugverdientijd al snel rond de 15 jaar uit. Tel hierbij op dat een thuisbatterij gemiddeld 15 jaar meegaat, en de investering is opeens een stuk minder interessant. Een subsidie zou daarom niet verkeerd zijn. Goed nieuws, want dat ziet de Nederlandse overheid langzamerhand ook in! Ja, soms duurt het wel even, maar dan heb je ook wat.
Actieplan ‘Opgewekt opslaan’
De VVD en ChristenUnie overwegen om maar liefst 30 procent subsidie te geven op thuisbatterijen. Dat is nodig! Want zo hard als we gaan met het leggen van zonnepanelen, zo traag zijn we als het gaat om het opslaan van de opgewekte stroom voor eigen gebruik. Terwijl het in Duitsland en België al de normaalste zaak is dat je een batterij koopt ter aanvulling op zonnepanelen, kijkt in Nederland iedereen je nog met vragende ogen aan. Sommige weten niet eens wat het is.
En dat is niet opmerkelijk. Tot de afbouw van de salderingsregeling is het terugleveren aan het steeds vaker overbelaste stroomnet nog veel aantrekkelijker. Dat moet en kan anders, vinden wij bij Energie Opslag Twente. En gelukkig vinden de VVD en ChristenUnie dat ook, zoals terug te lezen in het Actieplan ‘Opgewekt opslaan’. Een thuisbatterij moet ook vanuit financieel oogpunt aantrekkelijk zijn. Punt uit.
Dit maakt de thuisaccu financieel extra aantrekkelijk
Of een thuisaccu financieel aantrekkelijk is of niet, hangt niet alleen af van de subsidie. Het hangt bijvoorbeeld ook af van de verhouding tussen jouw energieverbruik en de energie die wordt opgewekt met de zonnepanelen. Hoe meer energie jij opwekt en hoe lager jouw verbruik, des te sneller jij een thuisbatterij hebt terugverdiend. Vooral als je een eventueel overschot tegen een interessante prijs kunt verhandelen op de markt. Als jij daarnaast nog eens oog hebt voor de energieprijzen, ben je helemaal binnen. Hoe slim is het om energie in te kopen op de momenten waarop de prijzen het laagst zijn, zoals ‘s nachts? En hoe slim is het wel niet om eigen opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer de energieprijzen het hoogst zijn? Dat bedoel ik! Daarvoor hoef je écht geen rekenwonder te zijn. Een thuisbatterij is financieel nou eenmaal aantrekkelijk als de besparingen op de energiekosten hoger zijn dan de kosten van de installatie en accu zelf.
Tsja, en ook dat laatste kan variëren…
Conclusie
Wanneer dus een thuisbatterij écht financieel aantrekkelijk is, is en blijft afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het is daarom altijd een goed idee om meerdere offertes aan te vragen, op de hoogte te blijven van de laatste wetgeving (via onze blogs bijvoorbeeld) of professioneel advies in te winnen. Dan zit je altijd goed!
Bij ons staat de (online) deur wagenwijd open. Je bent altijd welkom om een gesprek in te plannen. Samen met een expert nemen we dan eens jouw situatie onder de loep, waarna we jou precies kunnen vertellen of een thuisbatterij een verstandige investering is. En zo ja, welke het beste bij jouw situatie past.
Heb jij al een afspraak gemaakt? Klik hier!