Ben jij een trotse bezitter van panelen en wek jij meer zonne-energie op dan je zelf verbruikt? Hoe tof zou het zijn als jij dit overschot direct kunt delen met fantastische vrienden, leuke buren of toffe collega’s? Of dat je met het verhandelen van energie een extra inkomstenstroom kunt generen? Want sharing is caring, toch? Laat ons jou daarom vandaag introduceren aan de wereld van energiehandel. In dit artikel leggen wij jou hier alles over uit!
Prosumer van zonne-energie
Tegenwoordig zijn de meeste mensen die zonnepanelen hebben laten installeren, ‘prosumers’. Oftewel, ‘producers’ en ‘consumers’ in één. Ze nemen niet alleen energie af, maar ze zetten het ook op het elektriciteitsnet om het te verhandelen. Dus waarom zou je niet een eigen handeltje in de stroom opzetten? Dat bedoel ik!
Het gevolg? De grens tussen producenten en afnemers van energie, wordt steeds vager. Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer te zijn dan een consument. Niet voor niets is er steeds meer vraag naar apparaten waarmee we energie kunnen opslaan, zoals thuisbatterijen. Doordat deze nieuwe snufjes zelf bepalen wanneer ze uit en aangaan – het controleren van het weer wordt bijvoorbeeld erg lastig – wordt het in de toekomst steeds lastiger om het energiesysteem vanuit één centraal punt te besturen. Energie lokaal “afstemmen”, of beter gezegd: onderling uitwisselen tegen een vergoeding, lijkt een veel betere oplossing. Vooral omdat over een kleine twee jaar de salderingsregeling wordt afgebouwd, en in 2031 zelfs volledig verdwijnt! Waarom precies wordt hieronder uitgebreid uitgelegd. Lekker verder lezen, dus!
Waarom energiehandel?
Allereerst biedt energiehandel je de mogelijkheid om overtollige energie te “verkopen”. In plaats van dat deze ongebruikt blijft, kun je het aanbieden op een zogenoemde energiemarkt. En misschien wel voor een heel interessant bedrag! Zo heb jij de zonnepanelen en eventuele thuisbatterij ook weer terugverdiend.
En terwijl jij misschien wel een extra inkomstenstroom genereert, draag je ook nog eens bij aan een duurzamere energievoorziening. Dat voelt ook goed, toch? Doordat je de opgewekte energie direct verhandeld, zul je steeds minder afhankelijk zijn van “traditionele” energieleveranciers.
Hoe werkt energiehandel precies?
Maar dan is het natuurlijk de vraag: hoe werkt energiehandel precies? Zoals eerder in andere woorden is uitgelegd, werkt energiehandel volgens het peer-to-peer principe. Dit betekent eenvoudig gezegd dat prosumers rechtstreeks hun opgewekte energie kunnen verhandelen met andere gebruikers. Zoals de boer die om de hoek woont. Of die toffe buurman. Via virtuele energiecentrales en online platforms kunnen prosumers hun energie aanbieden. Geïnteresseerden kunnen deze energie vervolgens benutten. Zo is de vraag en aanbod van energie op een directe en transparante manier afgestemd.
Hoe kun je beginnen met energiehandel?
Momenteel zijn er al verschillende platforms en marktplaatsen waar jij als (toekomstige) prosumer je overtollige energie kunt aanbieden. Voer maar eens ‘online energiehandelsplatform’ in op Google: er zijn talloze keuzemogelijkheden!
Maar voordat jij je besluit aan te melden bij deze platforms en kunt profiteren van de voordelen, is het handig om geïnvesteerd te hebben in een apparaat waarmee jij de energie van je panelen kunt opslaan. Een goed voorbeeld is een thuisbatterij. Doordat je met een thuisbatterij zelf in de hand hebt wanneer je de energie gebruikt of verkoopt, kun jij je energie aanbieden op de momenten dat de prijs (voor jou) als leverancier gunstig is.
In Duitsland en Engeland zijn veel huishoudens hier al mee gestart. Sterker nog: het is hartstikke populair! En dat is niet gek. Volgens het Britse Social Energy gaat dit in de toekomst de stroom tot weliswaar 70 procent goedkoper maken! Waanzinnig, toch?
Geld verdienen met zonne-energie? Het is een kwestie van tijd!
Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is de rol van de salderingsregeling. Dankzij de salderingsregeling ontvangen prosumers nu nog een vergoeding voor de overtollige energie die wordt teruggeleverd aan het net. Dit gaat echter per januari 2025 veranderen. Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er zelfs helemaal niet meer gesaldeerd worden! Zoals jij misschien al had bedacht, wordt het dan al helemaal interessant om met je energie “de markt op te gaan” en een “handeltje” in energie op te zetten. De kans bestaat dat je er nog meer voor vangt ook!
Dus (veel) geld verdienen met zonne-energie? Het is slechts een kwestie van tijd.
Heb jij al nagedacht over het verhandelen van energie? Of verdiep jij je liever eerst nog in de opslag van zonne-energie? Lees dan onze andere blogposts, zoals: