Wil jij ook optimaal gebruik maken van de schone energie die je zelf opwekt? Helaas is de opwekking van duurzame energie, zoals die van je zonnepanelen lastig te sturen. Je kunt spelen met de voordelen van de zon door veel apparaten aan te zetten op het moment dat de zon schijnt, maar dit is niet altijd haalbaar. Wat kan je wél doen?
Batterijsystemen slaan de door jou opgewekte zonne-energie op, waardoor het mogelijk is om tijdens donkere uren, of grijze dagen de opgeslagen zonne-energie te gebruiken. Zo kan je (ook zonder de salderingsregeling) de opgewekte stroom inzetten wanneer de energiebehoefte het aanbod overstijgt.
Zonnepanelen zijn populair, mede vanwege de subsidies die golden en de BTW-teruggave op aankoop en installatie. Bovendien verdienen zonnepanelen zich snel terug, gemiddeld al na 7 jaar. Momenteel werkt de overheid aan een wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Het terugleveren van stroom aan het netwerk gaat dus minder opleveren. Het wordt daarom steeds interessanter om een thuisbatterij aan te schaffen.
Een thuisbatterij, wat moet ik me daarbij voorstellen?
Er zijn thuisbatterijen voor particuliere zonnepanelen-systemen (ook wel PV-systemen genoemd, het hele plaatje van zonnepanelen omvormer en bekabeling). Simpel gezegd wordt de energie die de zonnepanelen opwekken gebruikt om de batterij op te laden als er – op het moment van opwekken – weinig behoefte is aan stroom in de woning. De batterij fungeert dus als buffer, zodat de opgewekte energie die niet wordt gebruikt niet verloren gaat. Zeker als de salderingsregeling er in 2025 af gaat. De opgewekte stroom van de zonnepanelen wordt immers op een later moment voor eigen gebruik ingezet.
Voordelen
- Zo voorkom je dat je dure stroom bij de energieleverancier moeten afnemen op de momenten dat je zonnepanelen (te) weinig opwekken. Zo wordt je jouw eigen energieleverancier en ben je veel onafhankelijker!
- Zodra het stroomgebruik overstijgt wat de panelen opwekken springt de batterij bij. Er is dus altijd voldoende stroom beschikbaar.
- Zonnepanelen mét een thuisbatterij helpen je dus om de investering op het systeem sneller terug te verdienen. Terugleveren aan het netwerk gaat steeds minder opleveren. Energie terugkopen van de energieleverancier wordt daardoor alsmaar duurder.
- Met een batterij zorg je ervoor dat je significant minder stroom teruglevert (waar je weinig tot niks voor krijgt) én dat je minder terug hoeft te kopen. Er is immers een voorraad zelf opgewekte elektriciteit beschikbaar.
Het is noodzakelijk dat de batterij de laad- en ontlaad cycli optimaal doorloopt. Heb je meer vermogen nodig dan je zonnepanelen op dat moment kunnen leveren? Dan springt de batterij alvast bij door een stukje te ontladen. Op een later moment diezelfde zonnige dag zal de thuisbatterij weer opladen als je minder zonne-energie verbruikt dan produceert. Tijdens de piek van het opwekken zal je praktisch altijd een productieoverschot hebben waar rekening mee gehouden moet worden. Wij denken graag met je mee.
Nadeel
Een batterij is nog best een investering en de optimale opslag capaciteit ligt vermoedelijk niet veel hoger dan 3 kWh, omdat de zon in Nederland onvoldoende schijnt om een zwaardere batterij het hele jaar te benutten. Zo’n compacte batterij kan globaal gezien 250 dagen per jaar volledig op- en ontladen en zorgt ervoor dat je onafhankelijk van het net 800 kWh extra stroom kunt verbruiken.
Hou in gedachten dat een thuisbatterij er in eerste instantie niet is om je investering snel terug te verdienen. Wat je er vooral mee bereikt is dat je jouw energieproductie zelf in de hand hebt en onafhankelijk bent van het reguliere elektriciteitsnet. Fluctuerende energietarieven behoren daarmee voor jou tot de verleden tijd.
“Door jouw eigen energie op te slaan stroomt er minder energie door je meter waardoor je bespaart op je vaste lasten.”
Natuurlijk gaan wij graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Je kunt hier klikken om contact met ons op te nemen.
Hou hier rekening mee:
- Er is ruimte nodig voor de thuisbatterij (binnen of buiten afhankelijk van het model en type) Buiten moet de batterij altijd droog blijven en deze mag niet rechtstreeks op de grond geplaatst worden. Er moet ook voldoende ruimte om de batterij heen zijn voor de randapparatuur (bijvoorbeeld de besturingsmodule en schakelkast) en de natuurlijke luchtstroom moet voldoende zijn. Zodat de batterij kan koelen en niet overhit raakt.
- Ook moet de constructie van de muur stevig genoeg zijn om zo’n 25 à 100 kg te dragen.
Leuk weetje!
Ook zonder zonnepanelen kan je een thuisbatterij gebruiken. Deze kan je tijdens de goedkopere daluren opladen en zo tijdens de piekuren genieten van voordeligere stroom. Maar natuurlijk is het voordeel van energieopslag het grootst in combinatie met zonnepanelen.
Een voorbeeldsituatie
Stel je hebt een jaarlijks verbruik van ongeveer 3.500 kWh (een kleine 10 kWh per dag). De 13 zonnepanelen die je hebt brengen jaarlijkse 3.400 kWh op. Met een thuisbatterij van 2,28 kWh kan je zelfverbruik stijgen tot 50%, waarmee je de helft van de opgewekte zonne-energie rechtstreeks verbruikt. Zo bespaar je jaarlijks zo’n 800 kWh op de energienota (een besparing van €200,-). De investering van deze kleine thuisbatterij is ca. €1.500,- waardoor de investering na negen jaar is terugverdiend.
Dit is een voorbeeldsituatie, om de jaarlijkse verhoudingen weer te geven.
Conclusie
Wil je minder afhankelijk zijn van het net en je eigen zonne-energie gebruiken, laat je dan informeren over onze thuisbatterij systemen!